DEVA hos SkJ? (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av K Lemming, Friday, March 19, 2021, 18:36 (1127 dagar sedan) @ Ola Almquist

I Skåne finns (fanns?) väl nån DEVA-vagn bevarad som "renoveringsobjekt" (typ "skal" )? Hos FVJ? Och så, som nämnts, hos GBBJ. Av dom smalspåriga fanns eller finns (beroende på hur man räknar och vad man vill) VB X3 kvar, först hos WFJ men sedan hos SkLJ. Denna brandskadades dock för några år sedan varför korgen torde behöva nykonstrueras om den ska "återuppstå" ens i nämnda skick. Plus allt annat jobb då (underredet skadades också svårt?).


I Klippan har vad jag vet aldrig funnits någon DEVA. Däremot en väldigt trevlig tvåaxlig mekanisk motorvagn från om jag minns rätt AEG. Vagnskorgen har liknande form som DEVA-vagnarna så förväxlingen är fullt rimlig.

De normalspårsvagnar som finns kvar i Sverige byggdes om till tjänstevagnar och rensades invändigt. Två av de danska vagnarna gick kvar som växellok med nya motorer in på sjuttiotalet. Det är därför man fortfarande kan njuta av en komplett hyttmiljö i Maribo.

[img]http://www.museumsbanen.dk/materiel/lj-m1.jpg[/img]
Bild från [link]http://www.museumsbanen.dk/[/link]

/Olof
DEVA-nörd


I Ljungbyheds grusgrop ska det stå/stått en DEVA vill jag minnas, tillhörandes FVJ.


Nej, KVAB. Se [link=https://www.jvmv2.se/forum/index.php/index.php?mode=thread&id=184911]denna tråd[/link].

/Ola

Se där, minnet kan spela en spratt ibland. Då var det kanske vid SkJ jag sett en fd DEVA för en hel del år sedan, eller spelar minnet mig ett spratt igen?


Hela tråden: