Hagalund (nedre) (Järnväg allmänt)

av Kent Hedqvist @, onsdag, april 07, 2021, 20:38 (4 dagar sedan) @ Stefan Olsson

Några kommentarer:
Bild 2: Var ser Du banken? Husen till höger i bakgrunden tillhör regementet S1. Nedanför dessa fanns en (bevakad) bakväg in på regementsområdet. Härifrån var banken norrut bortschaktad. Den kvarvarande banken ligger till höger utanför bild.
Bild 4: Vägen är inte Solnavägen. Den byggdes på 40-talet eller sent 30-tal och kallades ”autostradan” i folkmun. Det som syns här är förlängningen av Solna kyrkväg som övergick till landsväg, gjorde en krok norrut, korsade järnvägen i plan och fortsatte genom Huvudsta mot Sundbyberg.
Bild 5: Detta är inte det gamla enkelspåret. När SWB drogs om på en viadukt över Stambanan drogs ett nytt spår från tunneln upp öster om SWB:s nya sträckning. Jag ycker mig kunna skymta det gamla spåret bakom det nya i bildens vänstra kant.
Övrigt: Bron över järnvägen är inte Hagavägen, den korsade järnvägen i plan. Det vi ser på bilderna är spårvägsbron (linje 15) som byggdes 1908. Senare byggdes Råsundavägen längs spårvägen. Denna är nu ersatt av Frösundaleden. Eftersom man inte kan se någon kontaktledning för spårvägen bör fotot vara taget 1908.
Kent


Hela tråden:

 

powered by my little forum