Lokaltågs-hållplats, Stockholm, norr om slussen. Kolbotten (Byggnad)

av Leif B @, söndag, april 11, 2021, 10:56 (30 dagar sedan) @ ztenlund

Den här bilvägen över spåren (2011) har man kört över några ggr i sitt unga liv. Om jag inte minns helt fel så om man från fotografens sida sett till höger så kunde man köra på en s.k. arbetsväg som var väldigt smal och krokig, vilken rymde i stort en bilbredd och var en smitväg mot Nackamasterna och via Hästhagen kunde man komma ut på Ältavägen dels mot Hellasgården o Älta eller mot Sickla Strand vidare mot Stockholm söder. Arbetsvägen benämndes alltid som "Kranglan" för oss lokalt boende. Minns också att Järlasjöns norra och smala del också benämndes med samma namn slutade strax innan Saltsjö-Duvnäs station.
tobbe


Om du menar den lilla pölen längst i öster, alltså närmast Duvnäs, så kallas den väl Kolbotten, men det kanske var annorlunda innan motorvägen byggdes?

Nja, Kolbottensjön kallas den. En kolbotten är en plats där det stått en en kolmila. Ofta kan man hitta träkol om man krafsar lite i marken, men här verkar det vara så att bebyggelsen heter Kolbotten, kanske har det varit ett torp under Erstavik som kallats så.


Själva Kranglan ligger ju egentligen närmare Storängen, faktiskt längre västerut än Storängen om man ska vara petig.


Det finns en gångbro vid Kranglan så man kan gå till/från Storängen om man vill. Bilvägen är spärrad just vid Kranglan och har så varit länge så man kan inte gena via Nackamasterna och Hästhagen. Möjligen om det går att ta sig igen via bostadsrättsföreningens (som Kranglan är numera) mark. Gå eller cykla går förstås bra. Fram till Kranglan från Duvnäs är vägen i ganska bra skick.

Sedan finns det ju vägar upp från Kranglans väg så man gå in i Erstavik därifrån istället från t ex vid Drevinge eller Snörom.


Hela tråden:

 

powered by my little forum