Lokaltågs-hållplats, Stockholm, norr om slussen. Stubbsundet (Byggnad)

av Leif B @, söndag, april 11, 2021, 21:02 (74 dagar sedan) @ Besc

Det fanns ett sund mellan sjöarna. Förmodligen är det väl en kulvert numera.
https://kartbild.com/#16/59.3012/18.1926/0x10


Det verkar varit en liten å så sent som när Eniros flygbilder togs. För tillräckligt länge sedan vara det naturligtvis ett sund även där Saltsjö-Järla station nu ligger och därmed en farled från havet till Hammarby sjö och vidare in i (dåvarande havsviken) Mälaren.


Om det är sundet vid Kranglan som avses, så är det mig veterligen fortfarande farbart, bl a för den lilla passagerarbåten Ran. Den trafikerar Sickla- och Järlasjön sommartid. Den innersta delen, ovan kallad Kolbotten, nås också av m/s Ran.
Vid Saltsjö-Järla station har det nog inte funnits något sund, men däremot har det berättats att det "en gång i tiden" var farled till Stockholm via Duvnäsviken-Järlasjön-Sicklasjön till Hammarby sjö, men sedan har landhöjningen gjort sitt och dessutom har som skrivits i tråden sjöar reglerats.


Jag tror egentligen att Leif menade "För tillräckligt länge sedan vara det naturligtvis ett sund även där Saltsjö-Duvnäs station nu ligger..."


Då blir det rätt. Finns många platser här i området som börjar med Saltsjö....!

Tack, Överkörmästaren för rättelsen!

Men om vi går tillräckligt långt tillbaka så låg naturligtvis hela Södertörn (och Sicklahalvön) under havet, även (blivande) Saltsjö-Järla station. :-D

För 7000 år sedan. Dock börjar diskussionen nog spåra ur lite väl mycket nu...


Hela tråden:

 

powered by my little forum