Banvaktsstuga vid Kilan (f.d. HNJ) (Byggnad)

av Ola Almquist, Thursday, April 15, 2021, 14:35 (1079 dagar sedan) @ Torbjörn Mårtensson

Tittar man i de grafiska tidtabeller som finns på nätet, tycks förgreningen inte haft något namn mer än ibland. I 1945 års graf omnämns förgreningen som Torups banförening (Tpbf). i 1950 års graf benämns förgreningen Kilan (Kian). I övriga grafer saknar den namn. Det godståg som trafikerade sträckan Landeryd-Torup-Landeryd 1959 -för att ta ett exempel- har en liten vinkel på tåglinjen i grafen för att visa att det inte gick ända fram till Torup. Platsen för tågets avvikelse saknar då namn.
Det intressanta i mina ögon är att det kortvariga namnet Kilan blivit bestående hos oss som har den här typen av böjelser.

Kilan nämns i Säkerhetstjänsten 1947:

Undantag från Säo § 67:2.

Tåg från Rydöbruk i riktning mot Torup får framgå till Kilan, när tåg befinner sig på sträckan Torup - Kinnared. Körsignal vid Kilan får ej ges till tåget vid Rydöbruk, förrän det andra tåget inkommit till Kinnared eller Torup. Förutsättning för detta undantag, är att försignal anordnas till huvudsignalen E ½ vid Kilan, och att telefonförbindelse finns mellan Torup och nämnda huvudsignal. (Skr 30/4 1947)

/Ola


Hela tråden: