Spåkulan del 1 - museibanorna i framtiden? (Järnvägs- och Museiföreningar)

av HP @, onsdag, april 28, 2021, 16:57 (223 dagar sedan)

Hej alla, och särskilt ni som är lite debattsugna, anar att Ante och Granis hakar på här, men hoppas på fler, särskilt från er som är aktiva och drivande i föreningarna.

Jag har fått för mycket tid hemma pga Covid, och därför finns det tid att tänka och reflektera, och dagens ämne är framtiden för vårt kära museitågssverige. Jag lägger här lite särskilt fokus på den aktive medlemmen. Det kommer nu tre olika inlägg eftersom de är långa och diskussionen kanske ska hållas isär?

Del 1, museibanorna
Vi har ju haft museibanor ända sedan ÖSlJ kom till, många har tillkommit, några har fått backa hem. Vissa föreningar och banor uppfattar jag idag som mycket starka och stabila, medan andra kanske har lite mer utmaningar.
Vad kan då en museibana erbjuda den ideelle medlemmen, som vill bli aktiv? I stora drag en regelbunden trafik, med en bunt fordon, på samma bana, en musealt rätt miljö vad det gäller bana och stationsmiljöer, och i många fall en socialt ordnad samvaro utanför trafiken. Dessutom kan man bli utbildad i TTJ/MRO säo, och få riktiga roller i trafiken, hyfsat snabbt. Man kan alltså ganska snabbt uppfatta sig som en järnvägare som är en viktig bricka i ett spel på järnvägen.

Så till några frågeställningar då

-Vad tror ni om museibanornas framtid, och vad hänger den på?

-Vad är receptet för en ”lyckad” museibaneverksamhet? Jag har naturligtvis tankar om detta, men vill gärna höra vad ni andra tycker?

-Hur mycket påverkar en verksamhets ”musealt korrekta profil” viljan att vara aktiv där?

-Saknas det någon museijärnväg, och var skulle den kunna uppstå för att fylla ett behov för oss intresserade? (1067 mm, elektrisk, geografisk). Om vi kommer till ett läge där 1435-föreningarna går ikull (gud förbjude), var kan de ideella då ta vägen och lägga all kraft och energi istället?

Fortsättning följer i del 2.

Mvh Henrik Reuterdahl, idag som privatperson


Hela tråden:

 

powered by my little forum