Jag startar ny tråd om Kristallkulrona. Styrning - autonomi? (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Micke Carlsson, Sunday, May 02, 2021, 16:06 (1061 dagar sedan) @ Leif B

Vi som uppnått viss ålder och har varit med om värnplikten, tänker med viss automatik gärna i hierarkiska system. Men det kommer nu nya generationer utan den erfarenheten.

Det går att leda en verksamhet utan att peka med hela handen, och utan att abdikera från ledarskapet. Hela föreningstanken liknar det som politiken för länge sedan har förfuskat: Medlemmarna, genom årsmötet, kröner ett representativt ledarskap som utifrån årsmötets direktiv sedan arbetar för att förverkliga de mål som årsmötet beslutat. En förening är som ett litet samhälle i miniatyr, och ett samhälle kan ha anarkistiska, demokratiska eller totalitära tendenser. Eftersom det finns ett demokratiskt grundkrav, så är det årsmötet som kan avgöra fortsättningen.

Det är viktigt att medborgarna i dessa samhällen tar sitt ansvar som medborgare. Eftersom en förening är en mikroversion, en inre cirkel i en större cirkel, det "riktiga" samhället, så kan och behöver föreningen ställa högre krav på "medborgaransvar" för att åstadkomma detta mikro-samhälle med delvis andra mål än det yttre samhället. En utstötningsmekanism brukar också finnas, det är OK för det finns ett skyddsnät. Även om man inte får vara med i en tågklubb så påverkar inte det om man fortfarande är medlem i Sverige eller andra liknande mikro-konstellationer innanför den ramen som jobbet, schackklubben osv.

Man kan bete sig hur som helst utan att riskera att tappa sin koppling till Sverige. Det är på sätt och vis rent principiellt bra. De allra flesta behöver något slags sammanhang, och eftersom man kan bete sig hur som helst ändå, så är man relativt fri att skapa helt andra sammanhang och lägga sitt fokus på dem, inom vissa ramar. Blir det till besvär för Sverige så kan det bli att man får bo i ett litet rum som Sverige bjuder på, men i alla fall.

I en förening, för att uppnå dessa delvis andra mål än vad Sverige som sammanhang har, krävs det mer engagemang från medborgarna i föreningen än vad det krävs av en att vara medborgare i Sverige. Annars kan man inte uppnå dessa "särskilda" mål. För att skapa något av ett särskilt slag krävs ett särskilt fokus, en "förhöjd" medverkan från alla inblandade.

Det blir ett problem om de medverkande inte kan enas om fokuspunkten. Då kommer deras engagemang inte att läggas på saker som drar åt samma håll. Precis som Sverige kan dra fördel av arbetet som dessa mikroföreningar gör, kan föreningen dra fördel av vad små celler inom föreningen hittar på. Men föreningen kan lika lite som Sverige styra över vilka föreningar som skapas och vad de gör, styra över vad sådana splittrade celler gör med föreningen.

I Sveriges fall är det inte ett jätteproblem, Meningen med Sverige är i stort sett att en grupp människor ska ha någonstans att äta, sova och skita. Sedan finns det många olika utvikningar och mikrosystem för att ge det resultatet, det kan ske ganska stora förändringar men det är ändå fortfarande Sverige.

I en förening som bildats för att uppnå en aning mer exakta syften så är det ett lite annorlunda problem. Ett starkt fokus betyder att redan små avvikelser ger stora effekter. Det viktigaste är att samla alla involverade, introducera och få acceptans för föreningens valda fokuspunkt. Annars blir det lätt en plats att fika, sova och skita på.

I detta ingår inte att bestämma att Kalle ska skrapa all rost. Men i detta ingår att skapa engagemang hos Kalle för att skrapa rost. Annars blir det inget tåg av det, som ju är fokuspunkten. I detta kan ingå att bestämma vilken färg Kalle ska måla loket med när rosten är borta. Men viljan att måla loket hos Kalle kommer från hans avsikt och engagemang att vara med och skapa ett tåg. Den kommer bara när den som är satt att leda utövar det representativa ledarskap som årsmötet gav i uppgift. Kalle har mer eller mindre bett om vid årsmötet att bli tillsagd att måla loket, och det är bra tycker Kalle, för det är så det kan bli ett tåg i slutänden. Då fungerar det. Om det sker på anarkistisk, demokratisk eller totalitär väg handlar mer om metod, inte om syfte.


Hela tråden: