Jag startar ny tråd om Kristallkulrona. Styrning - autonomi? (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Göran Kannerby @, söndag, maj 02, 2021, 18:00 (14 dagar sedan) @ Leif B

Några rader till som inte fick plats:

Jag anser att ovanstående gäller även i arbetslivet: det företag som har engagerade medarbetare som tar eget ansvar och trivs åstadkommer mycket mer nytta och framgång än ett företag där en allsmäktig "ledning" utan detaljkunskaper ska detaljstyra medarbetare som har till uppgift att följa policies, procedurer och bara göra det de blir tillsagda. Själv tycker jag att arbetslivet blir allt mer outhärdligt på grund av just detta, trots att mina egentliga arbetsuppgifter i sig är kolossalt inspirierende och interessant. Så trots det senare börjar jag allt mer längta till min pension. Och när jag kommer dit, kan jag försäkra att jag inte kommer att använda min nya fritid till att engagera mig in en förening som styrs på samma sätt som det moderna arbetslivet!


Dina synpunkter kan uppfattas vara i strid med detta att ha ett säkerhetsstyrningssystem (eller för den delen kvalitetsstyrning, miljöledning etc), men det är inte alls så. Det du efterfrågar är att vi tillsammans (i föreningen) ska ta fram systemet, inte att någon centralt sitter och diktatoriskt talar om hur allt ska gå till. Problemet uppkommer möjligen om någon/några inte vill medverka i att ta fram ett gemensamt system utan istället vill göra på sitt eget sätt och inte vill dela med sig av detta.


Frågan är om man har ett verksamhetsstyrning för att stödja verksamheten eller en verksamhet för stödja verksamhetssystemet? På den punkten har alltför många verksamheter i dagens samhälle gått vilse ...

Det viktiga är nog att inse att verksamhetsstyrningen är ett medel, inte ett självändamål. Då inser man lättare att verksamheten måste prioriteras, men också att om var och en får handla på sitt sätt äventyras lätt verksamheten som sådan. Utmaningen är dels att hitta lagom (tillräcklig men inte onödigt) styrning, dels att låta den påverkas av dem som ska tillämpa den. Om man misslyckas med detta ska man inte påstå att allt skulle gå bättre om man inte hade något system alls, däremot har man misslyckats med att skapa ett effektivt system.


Hela tråden:

 

powered by my little forum