Plattformssignaler; ofärgat sken (Järnväg allmänt)

av Ulf Pålsson @, Stockholm, måndag, juni 07, 2021, 13:08 (15 dagar sedan) @ Sune Nylén

för kanske ett år sedan. Hur det funkade på andra stationer vet jag ej, men hur det förhöll sig på G. ger BJ tdt bok besked om. Notera att markeringsljuset betecknas som ofärgat. Någon!!! hittade på andra benämningar när jag kallade det vid sitt rätta namn.
[image]

Intressant att så kallade plattformssignaler beskrevs i tidtabellsboken del A, som ju nog främst vände sig till åkande personal. Plattformssignalerna var indikeringslampor som inte räknades som signalinrättningar i trafikreglerna (Säo). Indikeringen om lagd tågväg var främst avsedd för tågklareraren, som på detta sätt kunde se -- omedelbart före tågklarerarens avgångssignal -- att rätt tågväg var lagd i ställverket. Den röda skenet för "tågväg lagd in på detta spår" var en information till diverse personal som hade behov av den.

Uttrycket 'vitt sken', t.ex. i beskrivning av ett visst sken i en ljussignal eller signallykta, det infördes i trafikreglerna (säo) först i 1959 års utgåva. I äldre trafikregler (Tjr, Sio, Säo) användes genomgående uttrycket 'ofärgat sken'. Den ändringen följde sannolikt med även till beskrivningar av plattformssignaler.
/up


Hela tråden:

 

powered by my little forum