Rullager (Järnväg allmänt)

av Lennart Petersen @, torsdag, juni 10, 2021, 20:56 (14 dagar sedan) @ Christer Brimalm

Jo, det hade de kanske, dessa modernare och enklare lok borde väl ha varit billigare i underhåll kan man tro. Men man nog inte ska underskatta det svenska F-loket trots att konstruktionen var gammal. Och så var det väl en viss fördel att skaffa fler av en typ man redan hade, med tanke på reservdelar o.dyl.

Men framförallt var det säkert så att de inte hade det valet vid den tidpunkten (1942) den första serien av litt E byggdes. Tysk ockupation rådde ju och alternativet var nog att köpa eller licensbygga något tyskt och det ville kanske inte danskarna under rådande förhållanden.

Alternativet var att bygga tyska krigslok och det begärde också den tyska ockupationsmakten . Men danskarna var skickliga förhandlare och hävdade att de nytillverkade E-maskinerna skulle frigöra lika många gamla lok och man skule med det få utökad dragkraft motsvarande de tänkta krigsloken. Och Tyskland ville gärna visa upp Danmark som ett exempel på väl fungerande tysk ockupation så man kunde ge med sig lite här och där.


Hela tråden:

 

powered by my little forum