Frågor om färgsättning av SRJ-vagnar invändigt, Thomas Tell? (Fordon: vagnar)

av Bobo L, Tuesday, July 06, 2021, 22:40 (1017 dagar sedan) @ Ante Svensson II

Jag tror att det inte nödvändigtvis var tunga policybeslut bakom färgsättningen i interiören, utan att "Boström/Brantsberg/Kroon tyckte att.... och då blev det...". Med andra ord kunde dagshumöret hos verkstadsledning eller lagbasar väga in.


Jag tror inte en sådan "liten" järnväg som SRJ med en verkstad skrev några direktiv om målning.
Men när SJ tog över fanns direktiv. Beiga avdelningar med benvita innertak var ju bestämt hos SJ när de tog över. Resgodsvagnar var då grå invändigt hos SJ.
Men sen var det nog som Bobo skriver. Men att komma ihåg när det sen ändrades är värre.
/tell


I o f s. Men vi har konstaterat samma gula/bruna färg på SRJ 22, 64 och 66 samt någon av träburkarna. Vilket pekar på att detta var något mer än enstaka målningar av enstaka fordon. På 66 skrapades ned genom färglagren och vi hittade samma målning som ULJ gjort på 22. Samma sak med 64. Det är egentligen det som fått mig att misstänka att det fanns en design som i a f ett antal fordon fick någon gång.

Ante


Aha, jag råkade förenkla lite för mycket, tror jag. Jag svarade på detta:

Denna färgsättning ersattes senare av en ljusgrå färgsättning med taket i en beige färg.

När infördes den gul/bruna färgsättningen och när ersattes den av den grå? Den senare förekom definitivt efter SL:s övertagande, men infördes den redan av SJ?


Ja, jag tror att den grå interiören infördes redan av SJ, men det fanns när jag började på RB 1979 några vagnar med en gul interiör som troligen var äldre än från 1972, så omloppstiderna mellan inre ommålningar kunde nog vara ganska långa. Var inte Bp 859 en av dessa? Jag har för mig att jag blev så besviken när den efter ett större verkstadsbesök kom tillbaka i trafik i grå kostym och var så *piiiip* tråkig jämfört med innan.

Men, framför allt, så tror jag att även under RB-tiden kom enstaka vagnar ut från Mörby vst nymålade med en gultonad interiör. Och som jag skrev, jag tror att sånt här i mångt och mycket var gammal vana och dagshumör hos personalen och basarna ute på Mörby.


Hela tråden: