Gångbiljett 1958 (Järnväg allmänt)

av Christer Hammare @, måndag, juli 19, 2021, 19:27 (17 dagar sedan) @ Ulf Pålsson

Noterar gammelstavningen

- - -


I Storvik måste man ha haft kvar ett mycket gammalt block med gångbiljetter. Stavningen 'äfven' ändrades ju till 'även' redan med 1906 års stavningsreform. Blanketten borde vara tryckt senast på 1910-talet, då stavningsreformen fick "full kraft". Prepositionen 'å' byttes mot 'på' i SJ-dokument från 1940-talet.

Jag tvivlar på att systemet med gångbiljetter fanns kvar på SJ så sent som 1958. Det var nog något som man sysslade med inofficiellt i Storvik.

Och G. Hansson, blev han befordrad från biträdande länsskogvaktare till länsskogvaktare under gångbiljetten giltighetstid? Är det Hansson själv som strukit över 'Bitr.', månne? Eller upptäcktes fadäsen i samband med utfärdandet, så att biö själv gjorde överstrykningen?

Om man söker på "Gångbiljett" i Digitaltmuseum så får man träff på ett gäng gångbiljetter utfärdade av baningenjören i Storvik 1958, alla till skogstjänstemän. Även baningenjören i Orsa utfärdade gångbiljetter 1952 och 1954, även då till jägmästare och skogvaktare och endast för tjänstebruk.


Hela tråden:

 

powered by my little forum