Stålbron över Göta Älv och broarna i Vänersborg (Fotografier/bildfrågor)

av Richard Loe, Saturday, July 31, 2021, 18:24 (972 dagar sedan) @ Göran Kannerby

Stämmer. Rasrisken nedströms Trollhättan kan öka betydligt. Jag brukar fiska omkring Hisingen och det kan bli rejäl ström nere mot Göteborg när man tappar i Trollhättan och Lilla Edet. Och ändå rinner 3/4 av vattnet ut genom Nordre Älv.


Jag blev nyfiken på detta med hur vattnet fördelar sig mellan Nordre älv och huvudfåran. Denna rapport har på filens sida 19 ett diagram som visar att det snarare är så att ett visst grundflöde leds via huvudfåran medan resten går via Nordre älv. Det framgår också att detta ingår i Vattenfalls fallrätter. För detta ändamål finns också en anläggning längs Nordre älv för att minska flödet den vägen, Ornö skärmar.

Ormo skärmar menar du. Skärmarna är samtida med Vargöns kraftverk och regleringen av Vänern, och är också en del i regleringen av Vänern och Göta Älv. Skärmar har två funktioner. En är att tillse att vattenflödet och vattennivån i älven genom Göteborg är tillräckliga för fartygstrafik. Det andra syftet är att hindra saltvattensinträngning i Göta Älv vid låga flöden och/eller höga havsnivåer och på så sätt skydda Göteborgs dricksvatten.


Hela tråden: