Broar som inte finns kvar (hängande fackverk) - Göta Älv (Fotografier/bildfrågor)

av Harald, Tuesday, August 10, 2021, 20:22 (983 dagar sedan) @ Richard Loe

Det var förmodligen ingen särskilt märklig bro, som inte lockade några fotografer. Det finns en bild på landsvägsbron över Lillälven där man ser att det var ett rätt måttligt vattendrag.
https://digitaltmuseum.se/021015600518/stenbron-over-lillalven-vid-helgegross

Om Stålbron står det en del i skriften om UVHJ som Vänersborgs kommun gav ut 1987.

"Det var omöjligt för Adelsköld att lägga en stödpelare i älven eller att använda ställningar för att dra över ett traditionellt konstruerat brospann.

Idén med Adelskölds konstruktion var att först föra över lätta reglar, endast starka nog att bära upp sig själva. Sedan reglarna förts över kunde de begagnas som ställning."

"För att göra konstruktionen så lätt och stark som möjligt byggdes bron av stål. Därigenom blev den cirka 30% lättare än om den byggts av järn."

"Reglarna till stålbron fördes över fallet den 8 februari 1866. ... Många människor hade infunnit sig, en del säkert med en förhoppning om att det hela skulle misslyckas. En företagsam källarmästare i Vänersborg hade tagit med sig en vagn med mat och dryck av olika slag, t o m champagne. Kommersen blev livlig. När den första regeln fördes över med hjälp av enkla ställningar rådde andlös tystnad. När regeln låg på plats brast jublet lös och champagnekorkarna small.

Ytterligare en sensation fick åskådarna uppleva. Den unga och uppsluppna källarmästarfrun sprang ut på den sviktande, hala ännu inte fästade stålregeln, som endast var 3 dm bred och som hängde i linor över det dånande vattenfallet. Det fanns ingen möjlighet att föra henne tillbaka.Hon klarade sig dock över till andra sidan och viftade glatt åt åskådarna. Innan någon hann hejda henne var hon åter ute på regeln och tog samma väg tillbaka. Under tiden hade hennes man svimmat. Han kvicknade dock till efter ett stort glas konjak. Allt enligt Adelskölds beskrivning."


Hela tråden: