Stationen i Svenstorps nya ägare! (Byggnad)

av Stationenisvenstorp, Tuesday, August 17, 2021, 15:25 (973 dagar sedan)

Hej alla experter!

Vi har nyligen förvärvat stationshuset i Svenstorp (Ystads kommun) och behöver er hjälp! Vi är i full gång med de akuta åtgärder som behövs, men så småningom kommer vi också i största möjliga mån vilja återställa och bevara den historia som huset innehar. Vi är en familj med stort intresse både för det historiska och för järnvägen. Vi vill därför ha så mycket information som möjligt om både byggnaden och annat kringhörande som kan vara intressant.

Vill ni följa vår resa så finns vi på @stationenisvenstorp på Instagram!

Det vi vet är att byggnaden invigdes år 1865 då Svenstorp (de första två åren under namnet Köpinge) blev en del av Ystad-Eslöfs järnväg AB. Det var arkitekten Ludvig Wold som fick i uppdrag att uppföra byggnaden (med hjälp av Claes Adelskiölds typritningar). Sedermera blev banan en del av SJ innan Svenstorp år 1965 stängdes ner. Ett par år därefter köptes huset av en privatperson som bodde där i cirka 50 år innan det på nytt kom ut på marknaden.

Vi har fått fram ritningar från 1952 och har en del exteriörbilder från bl.a. digitala museet från diverse tider under tidigt 1900-tal.

Det vi framförallt i nuläget är intresserade av är:
- Ritningar utöver de från 1952, som är de enda vi lyckats få fram (utan att åka till Stockholm). Någon kanske sitter på typritningarna? Det är flera stationshus som byggdes samtidigt.

- Tyvärr saknas skylten med stationsnamnet och vi har väldigt gärna velat göra en replika som är så tidstypisk (för någon tid då stationen var aktov) som möjligt. Någon som har tips på hur man kan få information om typsnitt/storlek/material?

- All annan information eller material som kan vara till hjälp för att vi ska kunna göra stationen rättvisa och bevara och återställa så mycket som möjligt!


Hela tråden: