Stationen i Svenstorps nya ägare! (Byggnad)

av Ola Almquist, Wednesday, August 18, 2021, 01:15 (981 dagar sedan) @ Stationenisvenstorp

Det vi vet är att byggnaden invigdes år 1865 då Svenstorp (de första två åren under namnet Köpinge) blev en del av Ystad-Eslöfs järnväg AB. Det var arkitekten Ludvig Wold som fick i uppdrag att uppföra byggnaden (med hjälp av Claes Adelskiölds typritningar). Sedermera blev banan en del av SJ innan Svenstorp år 1965 stängdes ner. Ett par år därefter köptes huset av en privatperson som bodde där i cirka 50 år innan det på nytt kom ut på marknaden.

Jag kan rekommendera Gunnar Sandins artikel Fritiof Nilsson Piraten och järnvägen i Spår 1995. Finns här. Den handlar mest om Vollsjö men även en del om de andra stationerna på främst YEJ. Adelsköld anges ha varit arkitekt men sedan artikeln skrevs har uppenbarligen nya uppgifter framkommit. Se denna text om Ludvig Vold.

Gunnar Sandins källor fanns bland annat på Riksarkivet. Det finns också en bok som det hänvisas till i diverse litteratur men titeln varierar. Troligen är det Arbetsritningar öfver inom landet werkstälda jernvägs-byggnader eller Jernvägens byggnader. Del I. (arbetsritningar öfver inom landet werkstälda jernvägs-byggnader). Den sistnämnda ger en träff på Järnvägsmuseet i Gävle (men inte på Kungliga Biblioteket).

/Ola


Hela tråden: