SJ-cyklar - Numrering? Nummerplåt på cyklar (Järnväg allmänt)

av K Lemming, Friday, September 03, 2021, 00:38 (392 dagar sedan) @ Ola Almquist

Jag har ett minne av att jag i min barndom (1940-talet) sett vanliga cyklar med nummerplåt. Den var troligen gjuten i aluminium med svart bakgrund. Den var fastsatt på bakre ändan av pakethållaren. Vad skylten hade för betydelse funderade jag inte på. En form av identifiering vid eventuell stöld? Kan det ha varit en fd krigsplacerad cykel?
Lite OT med anledning av frågan.
För att återgå till frågan har jag för mig att jag sett cyklar vid stationer som haft en skylt fastsatt under den vågräta stången med någon text på var den hörde hemma. Det fanns ju stationer där personalen hade en cykel för att t.ex. lägga om växlar för tåg (t.ex. Vaggeryd före moderniseringen). Huruvida den cykeln hade hade någon speciell märkning kommer jag inte ihåg.


Här finns några museala cyklar.

/Ola

Tack för påminnelsen, dessa skyltar hade jag glömt bort. Kom nu ihåg att någon/några SJ-cyklar vid stationen när jag var barn hade en liten skylt med märkning som t.ex. Godsexp. eller vad där nu stod på just den/dom jag såg.

Någon skylt blir det dock inte på min gamla cykel, den blir SJ81, det är vad jag har tillgång till. Men om SJ-cyklarna hade någon nummerseriemärkning kunde jag tänkt mig att måla en fiktiv sådan också, mer tid lägger jag inte ner på cykeln.


Hela tråden: