Godstrafik på södra delen av fd SOEJ (Järnväg allmänt)

av Anders Hallingberg, söndag, september 12, 2021, 13:14 (16 dagar sedan)

Såg nedan ett inlägg om BKB där anslutningen till fd SOEJ med en skiljeväxel som utlagts i början på 1970-talet, ungefär där den tidigare viadukten över BKB fanns.

I anslutning till detta: - Jag har minnen från min barndom från Sölvesborg där mina farföräldrar bodde, ca 250 m från viadukten. På kvällarna kunde man höra kraftiga ångslag som dånade över staden. Jag tror att det var ångloksdragna godståg som kämpade uppför stigningen mot viadukten och vidare mot norr. Det bör ha varit omkring år 1960. Kommer också ihåg att det vid denna tid fanns godshantering i Sölvesborg med väldigt tunga och kompakta platta "balar" av sammanpressat stålskrot, kanske av skrotade karosser. Det verkar som att godsflödet med insatsvaror till Volvo Olofströmsverken delvis gick från Sölvesborg på den tiden, men färdiga karosser gick förmodligen norrut från Olofström.

Jag kan minnas fel och jag undrar om någon vet mer om dessa tunga transporter. När slutade de gå från Sölvesborg? Kom balarna till Sölvesborg sjövägen? Hur länge drogs tågen av ånglok? Kan man se i grafiska tidtabeller från denna tid om det fanns godståg på tidig kväll norrut från Sölvesborg?

Bifogar en bild som nog visats tidigare från viadukten, dock betydligt senare, maj 1969. Plus en bild på banken norrut från viadukten.

[image]
[image]


Hela tråden:

 

powered by my little forum