Asfalterad banvall. Utvärdering? (Järnväg allmänt)

av Leif B, Sunday, September 19, 2021, 22:02 (921 dagar sedan) @ Oskar F

Det finns flera spårkonstruktioner där man använder asfalt, efter en googling ("bitumen railway" ) tycks det som att det är vanligt att använda det i underballasten för att stabilisera banvallen vid höga trafiklaster.

Vet inte heller något om testet på (nuvarande) Södra stambanan 1963, men om det inte gjorde någon skada kanske det går att få fram lämningar vid arkeologiska utgrävningar under spåret vid Simonstorp?:-) Jörans förmodan att testet uppenbarligen inte var lyckat tror jag dock är förhastat, det kan bara vara så att merkostnaderna att krossa makadamen finare och blanda med bitumen inte (då) motsvarade nyttan jämfört med ett kompakterat makadamlager.

Blev provet någonsin utvärderat? På fordonssidan, som jag har bättre koll på, dras det igång måååånga prov utan att man planerat hur man ska utvärdera och därmed inte heller lagt upp något mätprogram eller motsvarande för att avgöra om det blev bättre eller sämre. I så fall är det svårt att dra några slutsatser efteråt... Om dessutom projektledaren som drog igång provet har bytt jobb, så glöms det ofta bara bort.

/funderar
Leif


Hela tråden: