Jokkmokk-Arvidsjaur 1972 (Fotografier/bildfrågor)

av Anders Hallingberg, Sunday, October 03, 2021, 14:31 (935 dagar sedan)

Resan 18 augusti 1972 fortsattes från Jokkmokk i riktning Arvidsjaur med tåg 4781. Det innebar ett byte till en annan motorvagn i Jokkmokk. Vad jag förmodligen inte tänkte så mycket på 1972 var att denna del av Inlandsbanan då var relativt ny, "bara" 35 år sedan öppningen för allmän trafik i augusti år 1937. Det borde innebära att mycket var "original", såsom bangårdsutformning och stationsbebyggelse. Enligt Rolf Stens mycket informativa historiskt.nu belades sträckan med begagnade 27,5 kg-räler. Kanske var de kvar år 1972? Vill minnas att det var ganska korta räler. Många sliprar borde väl varit bytta dock. Bildtext under, egna bilder.

[image]
Strax avfärd kl 14.35. Varför denna färgsättning på 1224?


[image]
Vet inte vilken plats detta är men det är mellan Jokkmokk och Kåbdalis. Blick mot söder. Längdmätningen går från Arvidsjaur mot Jokkmokk enligt generalprofilen (tack Ekeving!), dvs mot min resriktning. Detta stationshus ligger alltså på vänster sida i längdmätningsriktningen (höger i min resriktning). Platser med stationshus på vänster sida i längdmätningsriktningen ska ha funnits i Piatis, Vaimat och Apokätno. Tårajaur vet jag inte på vilken sida ett eventuellt stationshus fanns. Maitum verkar vara aningen större plats men stationshuset ska finnas på höger sida i längdmätningsriktningen, liksom i Kerkejaure och Kitajaur. Kan det vara någon av dessa uppräknade platser? Ser ut att finnas ett sidospår bortom stationshuset.

Finns en viss 70-talskänsla. Allt ser väldigt välskött ut.

[image]
Samma plats igen uppenbarligen.


[image]
Kåbdalis passerades utan stopp vad jag minns och då blev bilden så här dålig.


[image]
Detta bör vara vid km 141 strax söder om Varjisträsk, på den 2 km långa raksträcka som finns där (tror att det är km-stolpen man skymtar bakom fönsterkarmen). Vi passerar Skanjoktjaure till vänster i bild och ett betongdäck under spåret kring passagen av Skanjokk enligt generalprofilen.

[image]
Samma raksträcka lite längre söderut. Berget i fonden heter Alep Loamenoajvve om någon undrar.


[image]
Kombinerade väg- och järnvägsbron över Pite älv.


[image]
Pite älvsbron.


[image]
Moskosel. Station (bevakad driftplats) med förmodad godshantering vid denna tid.


[image]
Som sagt.


[image]
Moskosel, så här fina kunde SJ:s rabatter se ut vid denna tid på en småstation.


[image]
Moskosel. Inget ogräs i spårområdet här precis.


[image]
Kan detta vara Auktsjaur? Edit: Ravenjaur ska det vara, tack Tobbe!


[image]
Framme i Arvidsjaur, blick mot Jörn. Jag ska här byta till tåg 4733 mot Jörn. En ost/ostkupa/tvålkopp/spottkopp även i detta tåg (utöver den mellan Gällivare och Jokkmokk). Jag tog inga bilder från sträckan mot Jörn. Tyvärr, för den finns ju inte kvar.


Hela tråden: