Lundbergs kompendium (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Wednesday, March 11, 2009, 20:06 (5517 dagar sedan) @ Lars-Henrik Eriksson

Det borde stå någonstans på Gunnar Ekevings webbplats, tycker man... Annars finns ju "Lundbergs kompendium" från 1956 (tror jag).

ja, det borde stå på min webbplats men dessvärre gör det nog inte så :-(

Lundbergs "kompendium för signalavdelningens reparatörskurser", ursprungligen från 1950 men tryckt 1956, var egentligen tänkt att skrivas av SJ tidigare signalchef Ture Hård. Hård hade kommit i konflikt med ledningen inom Elektrotekniska byrån och blivit av med sina tidigare arbetsuppgifter samt omplacerats från Järnvägsstyrelsens kontor till "hemmakontoret" vid Sveavägen. När man från Ebr efter ett tag förhörde sig om hur det gick med kompendieskrivandet skickade Hård över ett antal artiklar och papers han producerat under de senaste decennierna. Dessa kunde, tyckte Hård, sammanföras till ett kompendium. Istället fick Teodor Lundberg då ta över kompendieskrivandet, och jag tror det i samband med detta blev en mer tydlig inriktning mot just ett kompendium för praktiskt arbetande signaltekniker.

Sedan kom ett annat kompendium, SJ signaltekniska handbok, som är avsedd för en bredare krets av järnvägsmän.

I båda dessa kompendier finns avsnitt om både mekaniska anläggningar och kontrollåsanläggningar, och vid tillfälle skall jag skanna och lägga ut dessa. Under tiden kan jag rekommendera den tyska webbplatsen på http://www.stellwerke.de/ samt Jörn Pachls sidor på engelska
http://joernpachl.gmxhome.de/German_principles.htm#interlocking

De mekaniska ställverken och kontrollåsanläggningarna i sverige var av tysk typ, så de principlösningar som beskrivs på de tyska sidorna gäller även för Sverige. En brist hos båda de tyska webbställena är att de koncentrerar sig mycket på stationsblockering med blockfält, något som inte var lika vanligt i Sverige som det var och är i Tyskland.


Hela tråden: