SJK räddningen (Arkiv/forskning/litteratur)

av Mattias Jansson @, fredag, oktober 22, 2021, 13:44 (46 dagar sedan) @ K Lemming

AV SJK:s 4000-5000 medlemmar är förmodligen 3000 intresserade av dagens järnvägar.
Det är högst troligt att flera procent av dessa dokumenterar med hjälp av kamera, skanner och kopieringsmaskin. Redan vid SJK:s start 1958 torde majoritet av medlemmarna vara försedda med kamera, titta exempelvis på bilder från SJK:s resa i Östergötland 1958.


Som andra också påpekat så innehåller forskning i järnvägshistoria bra mycket mer än foton. Vad ska kopieras och skannas tänkte du när nästan inget finns på papper längre?

Allt det material som finns på papper i befintliga arkiv går ju teoretiskt att skanna och göra tillgängligt på nätet. I praktiken lär det inte gå att skanna allt, men det görs en hel del sådant redan som det är, med SvKom på Jvm (fast det ligger på is just nu), foton, ritningar, gamla tidskrifter, det har talats om idéer med andra grejer i Jvm arkiv etc.

Frågor om nutida dokumentation för framtiden som var det tråden först startade kring och det du tar upp ovan är i hög grad olika "spår" i sammanhanget, men jag vidhåller att farhågorna om att det i framtiden ska bli mer eller mindre omöjligt att bedriva historisk forskning då inget kommer att sparas, tja som sagt kan ingen av oss veta något i detalj om framtiden, men jag ser den svartsynen som ganska ordentligt omotiverad. Men som vanligt, den som lever får se.


Hela tråden:

 

powered by my little forum