Bevarande (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Granis, Wednesday, February 20, 2008, 09:05 (5989 dagar sedan) @ HP

Trots att jag känner till svaren får jag ändå liksom hålla med Anders Ö lite. SvJvm har ju i varje fall i praktiken avhänt sig stora delar av smalspårsbanornas historia genom att överlåta den till det ganska stora antal smalspåriga museibanor och d:o föreningar som ju finns. Och därmed också en del fordon! Egentligen inget fel i det, f f a inte för föreningarna [i](och sen har man ju numera "Linköpingssamlingen" också)[/i]!

Men kan man verkligen säga att detta inte ingår i muséets "uppdrag"? I o f s finns ju delegering, så... :-) . Fast vad är då muséets uppdrag? Visa upp "spetsgrejer" på normalspår som ingen annan har/ får/ orkar med eller nåt sånt? I så fall borde ju det nu skrotade "trähilding"-släpet i Nora och den förfallna normalspåriga "stålhildingen" (SJ YBo4) i Grängesberg varit/ vara av [b]allra [/b]största intresse för muséet!

Fast nu är ju verkligheten som den är, vilket SvJvm inte kan belastas särskilt för. Det är onekligen lättare att hitta såväl privata som företagssponsorer för spektakulära projekt som replikor av "Förstlingen" och renovering av ytterligare ett vackert F-ånglok. Det är bara så. :-|

/ L G


Hela tråden: