Hög låg huvudljussignal vid bad i Jönköping (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving @, lördag, november 13, 2021, 22:19 (270 dagar sedan)

För några decennier sedan var det någorlunda vanligt med låga huvudsignaler, t ex denna signal i Markaryd:
[image]
De låga huvudsignalerna fanns oftast som mellansignaler för utfart från sidotågspår, och ersatte vanligen dvärgsignaler med endast vita sken. De färgade skenen syntes betydligt bättre. Huvuddvärgsignaler (med röda, gröna och vita sken) hade ännu inte införts när SJ började med låga huvudsignaler.

Tanken med de låga huvudsignalerna var förstås att de skulle stå på marken, men kanske förekom det även att de monterades i en kontaktledningsbrygga? Om man däremot ville ha signalen på en stolpe av normallängd var det enklare att sätta upp en vanlig huvudljussignal. När jag häromkvällen kom gående på Huskvarnavägen i Jönköping råkade emellertid min uppmärksamhet fångas av denna signal:
[image]
En "låg" huvudsignal, högt placerad på en spinkig stolpe. Dock inte vid någon järnväg, utan framför Rosenlundsbadet. Det tidigare godsspåret Jönköping - Huskvarna gick väl inte heller riktigt på denna plats. Däremot kanske man placerat en del järnvägsföremål framför badet; jag tycker en cykeldressin skymtar. Och alldeles intill finns ett par telestolpar (dock utan blanktråd):
[image]

Vet någon varför signalen finns framför badet, och om denna "låga" huvudsignal - eller annan signal av samma typ - faktiskt varit monterad på hög stolpe?


Hela tråden:

 

powered by my little forum