Vad är detta för vagn? (Fordon: vagnar)

av Staffan Eriksson, Tuesday, November 23, 2021, 20:11 (878 dagar sedan) @ Martin Långström

Jag citerar från ett mail jag fått:

I det skick bilden visar är det en redskapsvagn för hjälpberedskapen av äldre och enklare slag littera IIAB. Vagnen fanns kvar i Storuman ända in på 1970-talet. Men redan i 1964 års utgåva av SJF 016 - Hjälpberedskap var Storuman inte längre station för hjälpvagn. Hjälpberedskapen och dess vagnpark stod under befäl av en lokstationschef. När loktjänsten på en plats inte längre var stor nog att medge bemanning av en hjälpvagn avvecklades de nog organisatoriskt. Men det fanns i SJF 016 visst utrymme för att ha kvar enklare redskapsvagnar på mindre stationer utanför den lista som fanns på hjälpvagnsstationer. Sannolikt har Storuman varit en plats som genomgått vissa avvecklande förändringar från sin glanstid på 1930-talet och några år framåt.
Att vagnen förefaller lastad med slipers har nog bara att göra med att det var en synnerligen efterfrågad nyttighet både för röjning/bärgning och återställande av skadat spår att ha med sig ut på uppdrag.
Bild på liknande vagn med UIC-littera Qgk finns i "Tjänstevagnsboken" sid 60 tagen i Mora-Noret 1967. Dessa vagnar var omisskännligen gamla personvagnar av 1800-talsmodell som byggts om. Mest signifikanta kännetecken från den omfrågade bilden är hur man ordnat förstängning av last på de öppna plattformarna med stolpar upp till takändan.

Samma vagn finns nu också på en annan bild

samt att jag tror att denna bild hör till samma tillfälle. Utbildning för driftvärn?


Hela tråden: