Apropå semaforer -- Blått som växlingförbud i "Östeuropa" (Järnväg allmänt)

av Leif B, Thursday, December 02, 2021, 21:33 (869 dagar sedan) @ Ulf Pålsson

För runt 25 år sedan var jag inblandad i ett ställverksprojekt för Čadca i Slovakien. Där fanns signaler som kunde visa vitt eller blått sken. Fast jag inte kan svära på det så här långt efteråt, bör rimligen vitt ha varit "växling tillåten" och blått "växling förbjuden".


Du minns rätt, Harald.

Ljussignaler med blått sken för "växling förbjuden" och vitt sken för "växling tillåten" finns åtminstone i följande länder: Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland, och med största sannolikhet i andra länder som bildades av f.d. Sovjetunionen. Sådana har också funnits i Österrike men är numera slopade.

Ursprunget är sannolikt den österrikisk-ungerska skivsignalen för att reglera växling: en skivsignal bestående av en blå kvadrat med vit kantrand ställd på spets och blått sken betyder "växling förbjuden", och skivan fälld vågrätt och vitt sken betyder "växling tillåten".

Den bayerska Ruhesignal, som indirekt tillåter växling vid "Ruhe" med blått sken som nattsignal, det verkar vara ett unikum.

Intressant. Tack!


Hela tråden: