JVM verkstadsrapport - del 2 - vagnar (Järnvägsmuseet informerar)

av HP @, torsdag, december 09, 2021, 17:52 (198 dagar sedan)

Hej, då kommer här del 2.
[image]
Om 361 8 136-6, den s.k. "Växlarvagnen" har renoverats under sommaren av våra sommarjobbare och tagits i trafik lokalt i Gävle. Ingen som har en bild på den i ord. trafik?

Träpersonvagnar

F1 25074 har fått nysvarvade hjul och åter tagits i trafik.

C3c 1683 genomgår långsam renovering i Ängelholm. Fokus ligger nu på fönster, golvmatta och ångvärme. Alla bänkar är under tillverkning hos lokalt snickeri-

Co4 1275 genomgår en mycket genomgripande restaurering i Gävle. Taket har nu sänkts ned på den nytillverkade stommen och stommen är fäst vid underredet.

Ro2 2702 börjar nu bli fantastiskt vacker. Montage av alla listverk i tak mm i matsalen pågår efter behandling.

Stålpersonvagnar
Vi har ca 20 vagnar som får "normalt underhåll", och elunderhållet är en tung del i detta. Nu har vi äntligen fått fram en Underhållsinstruktion för elunderhåll för äldre vagnar, som vi gärna delar med os av till er föreningar som har behov. Maila mig om ni är intresserade.

Vi håller på att väva upp gardintyger och 1-klass sofftyg, som vi också kan sälja till föreningar sedan. Eget inlägg kommer om detta under vintern.

Vi har börjat byta fönsterglas på en del vagnar, eftersom det drar ned intrycket rejält att sitta vid ett "mjölkfönster". Och nej, det verkar inte finnas någon bra metod att få bort mjölkigheten. Byte kostar en slant men ger ett fantastiskt resultat.

Ao14b 2935: Vagnen återställs från B9 till 1-klassvagn. Just nu en hel del eljobb, sedan ska taket isoleras om, och en kupé provombyggas, innan vi gör de resterande sju. Mycket jobb eftersom nästan alla väggar i hela vagnen ska få teakplywood. Vagnen är ett långtidsprojekt.

Ao15br 4356: Vagnen har lackats om på MPA i Tillberga och har nu fått gul rand liksom alla våra 1-klassvagnar.

Ro3 3749 har också lackats om i Tillberga. I vinter ska fönstren få gummilisterna bytta, samt nya gardiner och renovering av rullgardiner.

OKB BCort73 har genomgått elrevison och fått köket ommålat. NU är det dags för boggirevision på 07-boggierna, vilket vi kommer göra lokalt i Gävle med stöd av en lokal firma. Men det blir en hel del grunnande på hur, eftersom det inte finns en färdig manual. Vi sneglar också på OKBV:s forskning om färger...hade ju varit underbart och haft ett OKB-tåg i rätt färg (det är det inte nu) till OKB 100 år 2027.

S17d 55134 har målats om och väntar nu bara på att få sina dekaler ditklistrade.

SWB Co6 191 är ett långtidsprojekt, men vi börjar så smått med lite plåtjobb i korgen nu i dagarna. Det kommer nog att jobbas på den lite då och då, när resurserna tillåter.

Fo4 25739 har snyggats upp som brun resgodsvagn, men innehåller nu vårt tygförråd. Allt tyg som läggs in denna fryses först i Länsmuseets fryscontainer i 3 veckor, för att undvika malproblem.

Ett stort tack till er (ni vet vilka ni är) som ger oss så fin hjälp med forskning hur våra fordon ska vara målade och märkta, samt ta fram dekaler mm. Mycket, mycket värdefullt!

Med vänlig hälsning Henrik R, JVM


Hela tråden:

 

powered by my little forum