Metodval (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Ante Svensson, Wednesday, February 20, 2008, 13:14 (5581 dagar sedan) @ Bert Jakobsson

Skulle vilja påstå att de flesta turister åker till Vadstena för att se klosterkyrkan och slottet. Antalet personer som besöker Vadstena för att de vill åka museijärnväg är relativt litet.

Det WFJ kan göra är väl bland annat att poängtera att museijärnvägen med ånglok, lokomotorer och annat är en alternativ attraktion för barn och barnfamiljer. Klosterkyrka och slott i all ära, men hur många ungar är speciellt intresserade av dessa?

Problemet som jag ser det är att majoriteten av Vadstenas politiker (och även många andra infödda vadstenabor) inte ser vilka möjligheter som alla de fördelar dagens Vadstena, utan egen förskyllan, har i form av många olika unika turistattraktioner. De bara finns där och man förväntar sig att turisterna skall komma utan att man behöver anstränga sig speciellt mycket och satsa på turismen. Ibland verkar besökande bara vara till besvär (de tar ju bland upp p-platser för vadstenaborna som skall in till centrum och handla!). Att åtgärder för att turismen skulle kunna vara en investering som ger pengar tillbaka i slutändan (till exempel stöd åt järnvägen) verkar inte vara en tanke som drabbat de styrande i Vadstena.

Att i det klimatet hitta argument som tar är en tuff uppgift.

/Bert Jakobsson

Det där är 50% rätt. Man måste tala om förtjänsten med en mysig museibana, visst. Men man måste nog också själva arbeta aktivare för att skaffa samarbetspartners som säger samma sak, kolla hur det hela ska finansieras, hitta alternativa lösningar när man upptäcker att a) kommunen inte ställer upp som man lovat, b) man ser att man inte hinner fram till avtalade kontrollpunkter i tid.

Klart är att det inte fungerar med att samma personer säger samma sak som man gjort de senaste tio åren, något nytt måste till och WFJ behöver idag -förutom opinionsbildningen- kapital att snabba på upprustningen och partners som kan hjälpa föreningen att komma in i turismens finrum. Att tro att man ska kunna argumentera snällt för att det är trevligt med tåg och sedan fortsätta banupprustningen i hittillsvarande takt är ingen framgångsväg. Nya vägar måste provas och framförallt måste frågan tas utanför Vadstena och andra myndigheter än Vadstena kommun. DÅ kan det bli andra bullar!

Sen ÄR det helt sant att slottet och klostret är de stora magneterna. Samt att staden i sig är väl värd ett besök. Men det finns fördelar även med detta; det finns en etablerad besöksnäring och om de som jobbar med andra besöksmål är vidsynta nog att inse att alla besöksmål är bra för varandra finns en bra grund för samarbete och det partnerskap man behöver. Tänk om t.ex. verksamheterna på slottet började tala om för kommunen att museibanan ingår i deras framtidsplanering? Eller att klostret sa samma sak? Eller alla hotellägare?


Hela tråden: