Modell av R på Stockholms C (Fotografier/bildfrågor)

av Lennart Petersen, Thursday, January 13, 2022, 23:29 (628 dagar sedan) @ tobbe

Var inte någon eller några av dessa modeller utlånade till vägkrogen ovanpå E4:an vid Gävle Norra (glömt namnet) för en utställning? Sedan hände det som inte borde ha hänt att någon modell blev stulen efter ett inbrott. Hittades den eller blev den försvunnen för gott?

I boken ”Tåg i tiondel” (rekommenderas) nämns inget om någon saknad modell så den återkom nog på något sätt.
Sådana här modeller är ju osäljbara på en öppen marknad (jämför med konst) men det kan finnas obskyra samlare som har värdefulla saker gömda någonstans för att se på i enrum.
Märklinmuséet i Göppingen fick ju ett antal mycket värdefulla modeller stulna vid ett spektakulärt inbrott men vad jag vet återkom allt eller det mesta.
Men sant är ju att de svenska modellerna varit utlånade frekvent här och där med stora risker.
Faktiskt fanns det också en tid när de skickades utomlands för internationella utställningar och mest långväga bör ha varit en utställning i San Francisko 1915 dit några modeller sändes. En brittisk tulltjänsteman lyckades riva sönder emballaget på en av dem så att modellen skadades och fick repareras för flera tusen kronor. 1915 pågick ju f.ö 1:a världskriget !

Så snälla Järnvägsmuseum: låna inte ut några modeller utan håll samlingen intakt i Gävle !
Och i den nya utställningen skulle jag uppskatta om modellerna samlades för sig i en gemensam hall precis som Stockholm C hade modellhallen fram till 1970. Hittils har ju modellerna i Gävle i stor utsträckning varit spridda lite här och där.


Hela tråden: