Z65 i avvikande målning (Fordon: lok)

av Ola Ahlström, Monday, January 17, 2022, 14:29 (802 dagar sedan)

I dagarna har boken "SJ:s lokomotorer" av Lars Olov Karlsson och Lennart Nilsson givits ut på Stenvalls. Boken behandlar "alla" (?) lokomotorer hos SJ och har ett digert antal bilder och förklarande text. Två intressanta bilder visar två Z65 med avvikande målning och den ena med det felaktiga numret 486, något som författarna noga påpekar.

I anslutning till den ena bilden (överst på sidan 137) skriver man
"Det togs fram ett antal förslag på målning av Z65 - det var ju en ny generation av lokomotorer och den trikolormålade T43:an togs fram vid samma tidpunkt. Övre bilden visar ett förslag med mindre avvikelser från den slutliga målningen. Den uppmärksamme läsaren ser säkert att den övre delen på hytten på andra halvan är vitmålad. Någon bild från den andra sidan har vi inte lyckats finna". Vidare skriver man i anslutning till den andra bilden " Ett helt avvikande förslag syns på mellanbilden. Observera att lokomotorn här har nummer 486".

Jag har funderat på bilderna och texten och undrar om det inte förhåller sig så att dessa två bilder de facto visar samma lokomotor och då från de två olika sidorna. Byggnaden i bakgrunden och lokomotorernas placering skull tyda på just detta.

I boken "Rälsbussar fån Svenska Järnvägsverkstäderna och deras samtida" av Arne Hällqvist, Bengt-Åke Rudström och Erik Forss, utgiven av Trafiknostalgiska förlaget visas två bilder av YCo6 nr 812 som just är målad i två alternativa färgsättningar. Bägge bilderna är troligen tagna vid samma tillfälle och rälsbussen har en gavel och en långsida målade i två olika varianter. Detta förfarande kan varit samma som visas när det gäller Z65:an, vilket skulle förklara bildtexten till och de två bilderna av olika Z65 märkning, jag tror alltså att det är samma lokomotor och därmed den "saknade bilden"

Ola Ahlström
Malmö


Hela tråden: