Fler detaljer i sista bilden (Järnväg allmänt)

av Bobo L @, torsdag, januari 27, 2022, 16:02 (116 dagar sedan) @ mormorsgruvan

Men vad innehåller tunnorna ?

Sin tids helt vanliga sopkärl avsedda för tömning i lösvikt på lastbilsflak eller liknande och sedan trpt till tipp. (Inte deponi. Tipp!)

"I korthet hade ett antal socknar, köpingar och municipalsamhällen i mitten av 1940-talet gått samman för att mäkta med sin alltmer omfattande sophantering. Bland dessa fanns Danderyds och Stocksunds köpingar, Djursholms stad och Enebybergs municipalsamhälle.

På den tiden hanterades alla sopor i lösvikt, dvs sopägaren hivade ner sina sopor i en tunna, denna tömdes av sopåkarna på flaket av en hästkärra eller så småningom lastbil. När flaket var fullt körde man till tippen, vilken i det här fallet alltså låg vid Hagby. Här skottades de lösa soporna av, och gubbarna som skötte tippen bökade ihop dagens leveranser till en lagom stor hög vilken innan gubbarna gick hem för dagen kretsloppsbehandlades med bensin och en tändsticka. Det fick därefter brinna ut under natten, och nästa morgon knuffades den återstående askhögen över stupet på kullen som allt eftersom bildades varefter nya leveranser togs emot..."

Källa:
https://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=173720


Hela tråden:

 

powered by my little forum