Ydredrotten Leonhard Fredrik Rääf, fiende till järnvägen? (Bana)

av johanmmolin, Wednesday, February 09, 2022, 12:35 (801 dagar sedan) @ Niklas Bygdestam

Tyvärr tvingas jag erkänna att det fanns andra motsträviga östgötar också.
När planerna på att bygga ut järnvägen mellan Fågelsta och Vadstena ända till Ödeshög fanns ett motstånd i den senare orten, vilket leddes av komminister Sven Snellman, 53 år gammal, som kom till Ödeshög 33 år tidigare. I början av januari fattade kommunalstämman i Ödeshög beslutet att inte understödja projektet.

En av dem som då ilsknade till var godsägaren på Orrnäs (som f ö hade ett av Östergötlands två brännvinsbrännerier), A. J. Andersson, som inköpt gården Sjöstorp utanför centralorten. Han erbjöd sig då att teckna den begärda summan på 20.000 kronor på egen hand,under förutsättning att järnvägens slutstation blev Sjöstorp istället för Ödeshög!

Detta blev en alltför svårsmält chikan för de övriga kommunpolitikerna, så de tvingades bita sked av skammen och tecknade sig för den begärda summan vid ett nytt möte i slutet av januari. Eftersom två personer reserverade sig mot beslutet tvingades man ha YTTERLIGARE en kommunalstämma i mars, där Snellman inte deltog, och då kunde beslutet slutgiltigt klubbas.

Lokalpressen innehöll under denna tid ett antal synnerligen elaka och dräpande kommentarer och nidverser om Snellman ...

A.J. Andersson på Orrnäs kom sedan tillsammans med två andra utsedda förtroendemän att besluta att stationen skulle hamna där den sedermera också gjorde.


Hela tråden: