Brevlådor på tåg (Fordon: vagnar)

av Lennart Petersen @, fredag, februari 11, 2022, 01:54 (187 dagar sedan) @ Överkörmästaren

Även om spårväg ligger aningen vid sidan av forumet, vill jag nämna att Göteborgs spårvägar förr i tiden hade brevlådor på vagnarna. Dessa tömdes vid ett antal tillfällen under uppehållen på Drottningtorget, nära huvudpostkontoret. Kanske någon kan säga mer om detta.
Sven B


Ja det fanns även i Stockholm och lådorna tömdes utanför Centralposthuset på Vasagatan.


På linjerna 3, 5 och 9 kan man ju förstå det, men resten av linjerna då? (Okej, hoppa över de linjer som gick på Kungsgatan och vid Tegelbacken, där kan jag själv räkna ut hur det gick till.)

PS: Jag kan tänka mig att man till exempel tömde 4:ans brevlådor vid Odenplan och lade posten på 3:an men det finns ju massor med detaljer att reda ut! Var det posten eller spårvägen som gjorde det, samlade man ihop breven till en säck eller tömde man breven ur varje låda och la dem i brevlådan på nästa 3:a, eller cyklade man eller... ja du förstår ju!

Jag har bara sett bilder på vagnar med brevlåda på just de linjer som gick på Vasagatan.
Brevlådan tycks ha varit något som hängdes på sista vagn.
Och jag har bara hört att tömning skedde av postiljon som posterade med säck utanför centralposthuset och fick passa på under det rätt korta uppehållet vid hållplatsen. Tömning och lägga över låter rätt otympligt, det finns bara en väg in till brevlådan och det är luckan framtill.
Tömmer gör man genom att öppna botten med nyckel, Små lådor med lite post kan tömmas genom att fälla fronten och man plockar upp innehållet.


Hela tråden:

 

powered by my little forum