Tänkte SJ skaffa totalt elva Xoa5? (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Anders Jansson, Wednesday, February 16, 2022, 22:11 (771 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Det begärda anslaget till förskottslikvid för ytterligare två Xoa5 ser ut att ha prutats bort i budgetprocessen 1948/1949. Sak samma beträffande de åtta motortågsätten för förortstrafiken i Stockholm och Göteborg.

I manus till anslagsframställan 1949/1950 finns begäran om medel till sex stycken "fyravagnars Xoa5" där det tidigare erhållna anslaget till förskott avseende tre tågsätt skulle avräknas. Tanken var att de sex nya tågsätten skulle användas på längre linjer och då bland annat till/från Norrland. Sammansättningen skulle vara två 3-klassvagnar, en 2-klassvagn samt en kombinerad restaurang- och bagagevagn. Denna begäran ströks dock på initiativ av Persontrafikbyrån i augusti 1948 och återkom inte året därpå.

I anslagsbegäran för 1949/1950 dyker det upp önskemål om medel till tre stycken "modifierade Xoa7" från Hägglunds. Motiveringen torde minst sagt ha rört upp känslorna på ASEA i Västerås. Syftet var att prova nya lösningar som varit framgångsrika utomlands samt en rationaliserad tillverkning.


Hela tråden: