Bangårdar på 50-talet (Fotografier/bildfrågor)

av Göran Kannerby, Friday, February 18, 2022, 08:00 (791 dagar sedan) @ K Lemming

Visst, men hör det till själva bangården?

Min egen minnesbild är att bangårdarna var kemiskt (?!) rena från ogräs fram till omkring mitten av 1970-talet.


Hur definierar vi vad som är 'bangård'?

funderar
Thomas K Ohlsson


- Fler spår än på linjen (2 eller fler spår längs enkelspårsbana, 3 eller fler längs dubbelspår)
- Förekomst av växlar

Mer?


Gissar att Thomas mest funderade på vad som fick Johan att mena att det beväxta spåret möjligen inte skulle tillhöra bangården. Eller?


Ungefär så ja!

/TKO


I det specifika fallet verkar det handla om ett spår som leder från bangården till något en bit bort. Jag vill hävda att enbart med ledning av bilden går det inte att avgöra om det ska anses tillhöra bangården. Detta med tanke på att om det skulle ta slut precis utanför bild borde det kunna anses tillhöra bangården. Mer troligt är dock att det fortsätter längre och då vill jag hävda att det lämnar bangården vid den sista växeln det passerar.


Spåret slutar ungefär i jämnhöjd med växeln närmast i bild, med reservation för att verkligheten inte överenstämmer med bangårdsritningen vid fototillfället.
https://www.ekeving.se/r/bgd/SJ_div/L/Rekarne_1953-1963.jpg

Men låt säga att spåret gick några hundra meter ytterligare till t.ex ett privat godsmagasin. Vad skulle det då klassas som om det inte räknas som bangårdsspår?

Det är definitivt ett sidospår, men eftersom man kan ha spår som förbinder olika bangårdar utgår jag från att dessa förbindelsespår inte tillhör någondera bangård, men det kanske är fel?


Hela tråden: