Byggdes S1 3945 (fd So3k 3945) åt Sveriges regering? (Fordon: vagnar)

av Thomas K Ohlsson @, måndag, februari 21, 2022, 21:16 (171 dagar sedan) @ Göran Kannerby

Och regeringen åker inte iväg tillsammans , den kan ta sig till Harpsund eller närliggande konferensgårdar (jag har bott i rummet som brukade användas för statsministern på Täljöviken). En liten sak också, vice statsminister är bara en symbolfunktion utan praktisk betydelse, det är den minister som har högst tjänsteålder som ersätter statsministern om det händer något eller om denne har semester.


Så är det när det är enparti-regering (som just nu), ja, men i flerparti-regeringar är vice statsminister en utpekad roll för någon från regeringens näst-största parti, se exempelvis regeringen Löfvén.

Nu är ju inte detta 'regeringshistoriskt forum' men jag dristar mej ändå att påpeka att även i en flerpartiregering är vice statsministerposten närmast dekorativ. När statsminister Löfven av en eller annan anledning var frånvarande vid regeringssammanträdena var det inte 'vice stadsministern' som ledde mötet utan det stadsråd som hade flest tjänsteår.
Däremot kan en 'ställföreträdande statsminster' utses - vilket är en annan sak. Romson/Bolund/Lövin var aldrig utsedda till 'ställföreträdande statsminister'.

Thomas K Ohlsson
ställföreträdande expert


Hela tråden:

 

powered by my little forum