Hemsidor och sociala forum -kring och utanför ULJ (Fotografier/bildfrågor)

av Per Wirback, Wednesday, March 09, 2022, 08:54 (750 dagar sedan) @ Granis

Låter ju trist att webbsidan är tungrodd att redigera, känns som ni skulle behöva byta webbsidelösning för det ska inte en modern webbsida behöva vara. Vill minnas att ni hade en riktigt bra webbsida förr?


Jag tycker nog, även om jag generaliserar, att utvecklingen inom museiföreningarna gått mot att hemsidorna mer innehåller basinformation och aktuella saker som tidtabeller, riktade mot resenärerna. ”Senaste nytt” återfinns mer på ”sociala forum” som Facebook och Instagram.

I vilken utsträckning det beror på svårigheter (typ) att lägga ut information på hemsidor, eller att folk mer tittar på sociala forum än på hemsidor är väl svårt att svara på. Det beror väl på vem man frågar, liksom. Och vederbörandes ålder?

Men att information -förhoppningsvis korrekt- om vad som händer på banorna t ex kommer ut snabbare på sociala forum beror väl just på enkelheten att lägga ut bilder och text där, jämfört med hemsidor och deras behov av administratörer etc.

På en FB-sida t ex är väl administratörerna mer ”övervakare” medan gruppmedlemmar själva kan lägga ut saker som följarna då kan se. Det beror ju på hur inställningarna är, men för SRJmf/ ULJ så finns det två FB-sidor: En som heter ”Upsala- Lenna Jernväg/ SRJmf” och som jag brukar kalla ”fanpage”. Där kan medlemmar i gruppen lägga ut saker, såväl aktuellt om och kring förening och bana som historiskt kring Roslagsbanenätet -och vad som händer även på ”Södra banan”, d v s SL´s Roslagsbana. Dock kan detta ses enbart av medlemmarna (väl?)

Sedan finns en ”officiell” men "öppen" FB-sida som heter ”Lennakatten” och en liknande med samma namn på Instagram där enbart Utsedda kan göra inlägg (men där alla kan kommentera). Den innehåller förvisso också en del ”aktuellt bakom kulisserna”, men det blir ändå inte samma sak då det alltså beror på enskilda personer. Även om dessa då har det lite enklare rent tekniskt än de/ den som ska hantera hemsidan.

Det upplägget tycker jag det verkar som de flesta föreningar/ banor har -eller har fått med tanke på hur ”fanpages” fungerar. Vad man kan fundera över i sammanhanget är väl hur ”sammanlänkningen” mellan dessa ordnas på/ från hemsidan. Här har en del en ”diskret länk” medan andra ”plockar” information från t ex FB som sen ”speglas” på hemsidan, eller nåt sånt. Men det beror väl på hur kunskap och inriktning är hos de som sköter om allt detta. Och där har jag inte mycket att bidra med.

Men ”principiella Facebookmotståndare” el dyl kan gnälla hur mycket de vill, tycker jag. Man kan alltid skaffa ett anonymt konto, eller vad det nu kallas, om man inte vill ”synas” där. Som man då enbart använder för att följa eller bli medlem i grupper man är intresserad av, och inte för att lägga ut inlägg på den egna sidan om politik och sitt privatliv t ex.


/ L G


Den av Granis nämnda "Fansidan" för ULJ där mycket av de dagliga aktiviteterna prsenteras och diskuteras finns här: ULJ Facebook

Inloggning behövs normalt inte, men ibland kommer det uppe en sådan när jag sitter ute på vissa kontor, verkar vara IT relaterat..

/Per


Hela tråden: