Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 21. Ängsspåren (Bana)

av Leif B, Thursday, March 10, 2022, 12:51 (750 dagar sedan) @ Peter Bolin

Tack till Thomas T. för korrigeringen av platsen när det gäller Stocksund. Jag börjar glömma bort hur det såg ut vid Stocksund längs den gamla banan. Den bansträckningen försvann som bekant 1996. Fanns spåret där godsvagnarna stod uppställda omkring 1970 kvar ända till 1996?

Fler kompletteringar och rättelser är som vanligt välkomna.

/Peter Bolin

Även mitt minne börjar bli rostigt, trots att jag körde upp och ner för verkstadsspåret mellan Mörby verkstad och Stocksund station med 201:an åtskilliga gånger under 1990, men jag tror att något spår fanns kvar där även om viss spårsanering hade skett. Som syns på historiska flygfototså var det minst två spår på ängen. Thomas kan säkert säga exakt var blocksignalen stod och därmed om bilden är tagen vid min markör "2" eller "3" på flygfotot.

denna ritning "före 1972-11-20" syns Ängspåren, även om det västra är avkortat.

Inne på Stocksund station var spår 4 borttaget och likaså växelförbindelsen mellan spår 3 och 4 under vägbron, spåret syns på bild 1 och 3. Däremot låg spår 4 kvar framför godsmagasinet och norrut och med växel till ängsspåren/et. Har för mig att SRS brukade ställa upp en grusvagn bestående av en f d överföringsvagn med ett (eller två?) lastbilsflak på där. (Givetvis var all hamnspåren och Långängsbanan borta sedan länge.)


Hela tråden: