Bild utan ord 1956 – hönan eller ägget? (Signaler/säkerhet)

av Arne, Kungsholmen 王の島, söndag, mars 20, 2022, 01:11 (144 dagar sedan) @ Torbjorn_Forsman

En lite moderniserad variant av militärficklamporna (med plasthölje, inte järnplåt som i de äldre) tillverkades på 1980-talet av jönköpingsfirman Internationell Affärsutveckling AB, ofta använde de förkortningen IAAB. De tillverkade även elstängselapparater som dels såldes under deras eget varumärke Toro men även skyltade som bl a Alfa Laval. Firman gick i konkurs någon gång i början av 1990-talet och tycks ha rekonstruerats och kommit igång igen under namnet Agritron. De försökte sig på att lägga ut produktion i låglöneländer (Bangladesh och ev även Singapore) i slutet av 80-talet, och problem i de fabrikerna, bl a lär Bangladeshfabriken ha drabbats av flera översvämningar, var förmodligen en av de saker som ledde fram till konkursen.

De platta 4,5 V-batterierna har beteckningen 3R12 enligt IEC. Det ska tolkas som att batteriet innehåller tre rundceller av storlek 12. Jämför med att enstaka småbatterier kan heta t ex R03, R6 eller R20.

Tack för intressanta basfakta om de här 'gamla' ficklamporna. Men hur kom dessa ficklampor till egentligen? Hade militären alternativt järnvägen ställt samman en kravspec på en sådan här ficklampa att användas i tjänsten? Hade man alltså ett teoretiskt behov av en sådan här typ av torrbatteriförsedd ficklampa?

Och som Hellesens Änka kunde fylla genom att man redan hade ett lämpligt batteri (Tudor?) som man kunde bygga ficklampan runt? Är det här alltså ett exempel på en teknisk hönan- eller äggetsituation? Vad kom först alltså? Jag kommer inte ihåg om det fanns andra varianter på sådana här ficklampor för 4,5 V flata torrbatterier. Mitt starkaste minne är min pappas militärlampa med sin skyddshuv för att kunna begränsa ljuskäglan.

Men nog användes väl de här 4,5 V batterierna i andra lampor etc. också? Å andra sidan så hade jag själv en mer traditionell ficklampa med runda stavbatterier på 1,5 V styck som jag använde à la de ficklampor som poliser och detektiver använde i dåtidens filmer från Hollywood..

--
/Arne
en Kungsholmsbos syn på den historiska järnvägen
__________________________
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"


Hela tråden:

 

powered by my little forum