G vagnen (Fotografier/bildfrågor)

av K Lemming, Sunday, May 08, 2022, 20:18 (711 dagar sedan) @ Jan-Anders Wihrén

Vad är förklaringen till den medföljande G vagnen? Loktåg som blivit ersatt med X7? Normalt sätt så hade väl inte X7 tågen i dessa trakter vagnar tillkopplade.


Under hela den tid jag bodde i Malmö (från det att mitt järnvägsintresse startade på allvar ca 1960 och fram på 1970-talet) kunde jag näst intill dagligen se motorvagnståg av typ Xoa7 och Xoa4 med manövervagnar Box7 och Box4 och jag vill nog påstå att det var väldigt ovanligt med tillkopplade G- eller F-vagnar. Jag har fotograferat många sådana motorvagnståg men tror faktiskt inte jag har någon enda bild med tillkopplade vagnar förutom någon enstaka med sovvagnen till Landskrona.


Jag får korrigera mig på så sätt att det i vart fall enligt gamla normalplaner som jag nu tagit fram faktiskt framfördes vissa G- och F-vagnar i Xoa-tågen kring Malmö på 1960-talet. Och inte nog med det - även Bo15-vagn har kopplats sist i Xoa-sätt! För att få någon uppfattning om detta håller jag just nu på att ställa samman lite uppgifter från ett par års normalplaner och ber att få återkomma när min sammanställning är klar. Det var faktiskt mer än jag trodde och konstigt nog har jag inte sett dessa lite udda tågsammansättningar trots mina idoga besök längs alla banor i Skåne på den tiden det begav sig.


Nu har jag ställt samman uppgifter från 10 ts normalplaner för motorvagståg 1962/63 och 1065/66 över tåg där person-/sov- eller godsvagn medfördes. Bilden från Åkarp 1969 stämmer väl överens med pt 1217 som hade G-vagn för ilgods 1965/66 och kanske då även några år senare. Enligt normalplanen för 1965/66 var sammansättningen Xoa7 + Box7 + Xoa7 + G. Det är många förkortningar i min sammanställning men de flesta som läser detta är nog ganska väl förtrogna med förkortningarna. Annars förklarar jag.
[image]

Tack Jan-Anders för din sammanställning, intressant, det rullade alltså en hel del motorvagnståg med tillkopplad vagn i Skåne under dessa perioder.

Normalplanen för 1962-63 visar tåg 1933 med WLABo6 Billeberga - Landskrona. Det bör väl vara vagnen från Stockholm, men hur kom den till Billeberga? Med loktåg mot Helsingborg via Kävlinge - Teckomatorp förmodar jag, men jag ställer samma fråga som ställdes i annat inlägg rörande Eslöv, gick det inga tåg Malmö - Landskrona på morgonen?


Hela tråden: