E 19 01 inte svårt att se var man fick (Järnväg allmänt)

av Mattias Jansson, Wednesday, May 18, 2022, 20:21 (706 dagar sedan) @ Carl-Johan

Exempel från DB Museum Koblenz från 2018
[image]

Men det där är alltså exempel på att man av i och för sig hyfsat lätt begripliga skäll inte vill skylta med den sortens symboler. Det är dock en typ av beslut som enskilda museer eller fordonsägare fattar själva. Det jag invände mot var att det skulle finnas ett absolut förbud mot att visa de här symbolerna i Tyskland oavsett sammanhanget. Så är inte fallet, och det finns gott om avgöranden från tyska författningsdomstolen om saken.

Ett par exempel: en tillverkare av modellflygplan fick sälja modellbyggsatser av t ex ME 109 som för historisk korrekthet hade ett hakkors på stjärtfenan. Ogillades av en del, men förklarades tillåtet.

En kabaré-artist som i uppenbart absurt/ironiskt/hånfullt syfte gjorde hitlerhälsning på scen, inte förbjudet.

Filmer som Der Untergang, Das Boot etc där folk rimligtvis måste bära tidstypiska uniformer.

Att för privat bruk samla militära artefakter är helt tillåtet, inklusive Totenkopf-symboler och liknande. Smaklöst tycker kanske en del, men fullt tillåtet.

Antifascistiska vänstergrupper använder ofta hakkors men i överstruken form. Naturligtvis tillåtet.

Som sagt finns det rätt mycket rättstillämpning på det här, men det förbud som finns är att använda symbolerna i politiskt eller propagandistiskt syfte. Och hittills har som sagt tyska myndigheter klarat av att sköta den gränsdragningen ganska bra. Och inga tyska museifordon från den aktuella epoken har behövt ta ned hakkors av legala skäl. Har de gjort det har det varit den enskilde fordonsägarens eget beslut.


Hela tråden: