Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 24. Stensättning (Bana)

av Göran Kannerby, Wednesday, June 08, 2022, 21:31 (680 dagar sedan) @ John T

---

[image]
F.d. Svalnäs stn ca 1970. Eller har jag fel? Fanns det så här mycket kvar av plattformen där så sent som 1970? När jag var där första gången 1992 fanns det ingenting kvar av den plattformen. Var skulle bilden annars vara tagen om inte vid Svalnäs?


Jag tycker inte att bilden stämmer med platsen för Svalnäs hållplats/station. Den låg uppe på en bank, som är mycket tydlig än i dag, 90 år efter banans nedläggning till Svalnäs. Och jag minns ingen plattformskant från mitt första besök vid Svalnäs i början av 1970-talet. Men, å andra sidan och som du säger, var skulle det annars kunna vara.


---

Vad är det som syns i höger bildkant? Jag tycker det ser ut som en berghäll - och i så fall kan det ju inte gått ett spår där. Om det är en berghäll så skulle jag föreslå att det det är ett stensatt dike, troligen i skärningen mellan Eddavägen och Vikingavägen. I så fall kanske stensättningen finns kvar än idag?


För min del tycker jag att det definitivt ser ut att vara en stensättning i kanten av banvallsdiket. Sådana var inte helt ovanliga här och var på Roslagsbanenätet.

Jag har en minnesbild av en sådan kant i trakten av Eddavägen från en promenad för ganska precis fyra år sedan.


Hela tråden: