Södertälje södra utan kontaktledning och med semaforer (Fotografier/bildfrågor)

av Ulf Pålsson, Saturday, June 11, 2022, 23:33 (683 dagar sedan) @ Thomas Tell

Jag spanar förgäves efter de utfartssignaler (semaforer) som åtminstone senare fanns före utfartsväxlarna. Däremot tycker jag mig kunna se några master med s.k. manöversignaler (spårspärrsignaler på hög mast) vid flera spår, men de tycks alla, konstigt nog, visa "växling tillåten" (signalbild 'rektangel').
/up


[image]

Jodå det syns fem semaforer och fyra manöversignaler på bilden. En semafor visar kör och en manöversignal visar "växling tillåten" med undanvriden skärm.
En semaforvinge syns precis ovanför balkongen på huset i bakgrunden. Vingen har en vit ruta målad innanför cirkeln likt på alla andra semaforer på bilden.
/tell

Ja, nu ser jag dem -- tack för förstoringen. Vad jag kan se är två av semaforerna tvåvingade (kan visa körsignal för två olika utfartstågvägar: en mot Östertälje och en mot Södertälje C) medan tre är envingade (kan visa körsignal till bara en utfartstågväg). Den för spår 1 har en längre mast än de andra, så att vingen sitter högre upp. Det var inte ovanligt att göra semaformasten för huvudtågvägen längre för att på så sätt göra signaleringen tydligare att iaktta på avstånd.
/up


Hela tråden: