Semaforernas färgsättning (Järnväg allmänt)

av Ulf Pålsson, Thursday, June 16, 2022, 15:00 (652 dagar sedan) @ Pelle Björkman

Speciellt för Moskosel är att vingen är vit/röd,dvs en äldre färgsättning.

Det var genom ett cirkulär år 1940 som det kungjordes att den dittillsvarande färgsättningen röd och vit skulle ändras till röd och gul. Detta gällde inte bara semaforer, utan också växel- och spårspärrklot, hinderpålar, huvudsignaltavlor, röda/runda bansignaltavlor, framändeskärmar och slutsignalskärmar. I trafikreglerna (Säo) från 1941 uppträder dessa röda och gula, och för semforer visar figurer där för första gången semaforvingars målning -- den modell som vi har vant oss vid: att vingen är delad i två fält, ett övre rött och ett nedre gult.

Det tog förstås ett bra tag att genomföra ändringen. Just när det gäller semaforer tog det uppenbarligen så lång tid att man 1952 tyckte att det var lämpligt att i Säo ta in en anmärkning om att semaforvingar undantagsvis kunde vara röd-vita.

En uppgift säger att orsaken till att den vita färgen "höll sig fast" på semaforvingar var att vissa vingar var emaljerade i rött och vitt och att det var olämpligt att stryka på gul färg på den vita emaljen.

Kan någon svara på om semaforen/semaforerna i Moskosel har emaljerade vingar? Eller är den vita färgen på semaforvingarna där ett "misstag"?
/up


Hela tråden: