SJ YP 900 i Spångenäs 1978 (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Herbert Paalberg, Tuesday, July 19, 2022, 22:51 (618 dagar sedan) @ Karlsson

Det är märkligt att den där historien inte stämmer med samtida källor. Det är även konstigt att styrelsens verksamhetsberättelse för Tjustbygdens Järnvägsförening 1982 ger en annan version.


Visst är det märkligt enligt min åsikt, jag har ett kvitto på erlagt belopp 1.500:- avseende YP 900 i ett försök att förhindra en skrotning. Ska försöka leta upp det i mina samlingar men det är ju över 40 år sedan och jag har sedan en tid rensat ut en hel del av mitt arkiv bl.a c:a 3.500 diabilder från 1970-talet. Anledningen är att gubben börjar bli gammal och jag vill rensa ut allting så att mina efterlevande inte behöver bekymra sig över detta.
Om nu olyckan med tåg 2154 ägde rum 81.11.02 så vill jag minnas att det var min Växjökollega Bertil(skägget)Johansson som framförde tåget. Jag körde båda vagnarna några veckor innan i de ordinarie tågen på str. Vö-Vk enligt en titt i mina gamla anteckningsböcker. Så nu undrar jag vart mina insatta pengar tagit vägen, det var ju en hel del personer inblandade i räddningen.
Palle i Vika.:-(


Om nu affären gick till som du menar, hur kommer det sig då att det inte framgår hos någon av de olika källor som finns bevarade? Rör det sig om Den Stora BevarandeKonspirationen där någon i efterhand har förfalskat eller undanhållit information kring hur affären gick till för att förminska betydelsen hos de som verkligen räddade rälsbussarna?

Och vilka var de som "verkligen" räddade vagnarna undrar Palle i Vika som är totalt ointresserad av YP-rälsbussar.;-)


Hela tråden: