Tilldelningen av födelsenumren skedde tydligen länsvis (Järnväg allmänt)

av Göran Kannerby, Saturday, July 23, 2022, 18:06 (615 dagar sedan) @ Harald

Personnummer infördes den 1 januari 1947 och födelsenumret grundades på var man då var mantalsskriven, vilket var där man var kyrkobokförd den 1 november 1946. Därefter grundades det på födelseorten vilket normalt är där modern är kyrkobokförd vid födelsen. Orsaken till att födelsenumren var länsvis fördelade var densamma som till att bilars registreringsnummer hade en länsbokstav, d.v.s. det var länsstyrelserna som förde registren. Med införandet av centrala register blev detta onödigt.


En ytterligare anledning till att den 'geografiska fördelningen' av personnummer upphörde var att det tidigare var lätt att se om en person var född utomlands. Det ansågs med tiden inte vara lämpligt.

/TKO


Du menar att de styrande i Sverige var så chauvinistiska att de ansåg det skamligt att inte vara född i Sverige? F.ö. var det så att de numren även kunde användas för födda i Sverige om ordinarie nummer tog slut för något datum.

Från tidigare länkad sida: "Därmed försvann också möjligheten att se var någonstans en person var född och orsaken (från politikerna) till ändringen var främst att invandrare hade kunnat urskiljas, vilket nu inte längre ansågs passande."

I sammanhanget kan nämnas att hade det funnits lite bättre politisk vidsynthet hade medborgarskap framgått på våra körkort och vi hade kunna åka inom Schengen enbart medförande svenskt körkort. Det ansågs dock som utpekande mot de som inte var svenska medborgare att det av deras körkort skulle framgå att de saknade svenskt medborgarskap.

Låst
666 visningar

Hela tråden: