VGJ-utvikning (Järnväg allmänt)

av Anders Jansson, Sunday, August 07, 2022, 12:40 (599 dagar sedan) @ Andersgbg

När du ändå har svarat. I din artikel om Gt-loken i spår för ett 10-tal år sedan nämner du att Nohab hade börjat projektera ett nytt smalspårslok baserat på VGJ 31, har du några mer detaljer kring detta, finns typ ritningsskisser eller preliminära mått etc.

Jag har inte tillgång närmare detaljuppgifter om loktypen ifråga. Allt talar emellertid för att det rör sig om ett projekt från 1942 då NOHAB offererade ett 2C-tenderlok till VGJ. Förslagsritningen finns tack vare vår bortgångne vän Svante Runberger bevarad till eftervärlden. Den ingår i Runbergerska samlingen på Landsarkivet i Göteborg: NOHABs ritn L-068219 - förvarad i NOHAB fack 2.

OT: Av samma styrelseärende den 10 december 1942 framgår varför VGJ som då bara ägde en HC-rälsbuss med tillhörande godssläp (anskaffad för trafik Mariestad-Moholm som ersatte ångtåg Mariestad-Gårdsjö under krigsåren) anskaffade tre boggisläp och två godssläp från HC.

För att återknyta till NKlJ kan noteras att anbudsskissen gällande lätta boggiesläpvagnar till motorvagnarna var signerad BL vilket sannolikt kan uttydas Bror Lilliengren som senare blev Miö på NKlJ.

[image]

[image]

[image]


Hela tråden: