Datering av SJ flagga (Historiskt material)

av Anders Jansson, Friday, August 12, 2022, 12:41 (616 dagar sedan) @ Anders Östlund

Lite fakta och egna funderingar:

På 1960-talet rådde något som närmast kan betecknas som "vilda västern" beträffande företagsidentitet och inte minst emblem (logga) inom SJ. Nya fantasifulla varianter dök upp i parti och minut på järnvägsfordon, landsvägsfordon, fartyg, byggnader och trycksaker. Något som fick gd Upmark att reagera. En arbetsgrupp tillsattes men medlemmarna i denna kunde inte dra jämnt utan saken hamnade i långbänk. Det nya gemensamma profilprogrammet fastställdes därför först år 1970 av dåvarande gd Peterson. I detta ingick bland annat den logga som kom att kallas "frimärket".

"Frimärket" hade dock förekommit som logga redan tidigare. Bland annat på brevpapper och andra trycksaker men även på vissa fordon. Första ritningen från Maskinavdelningen är daterad den 5 oktober 1966 och på den finns en notering att det är en kopia av en ritning från Ba arkitektsektion. Härav framgår att "frimärket" i den fastställda versionen bör vara ritat av arkitekten Bladh.

Arkitekt Bladh var en av deltagarna i ovan nämnda arbetsgrupp. Han pläderade då för att persontrafikens fordon skulle målas blå (SJ Blå 32). Därav blev intet utöver att X1-motorvagnarna fick denna färg som i 1970 års profilprogram fastställdes för lokaltågsmotorvagnar. Flaggor tillhörde förmodligen sådant som arkitekten anlitades för att ta fram. Jag vill därför inte utesluta att flaggan kan ha utformats av arkitekt Bladh på slutet av 1960-talet under förutsättning att den blå färgen någorlunda väl stämmer med SJ Blå 32.


Hela tråden: