AB7 4460 blir museivagn och ersätter SWB 191 (Järnvägsmuseet informerar)

av HP, Thursday, August 18, 2022, 08:24 (611 dagar sedan)

Hej!
Som ni alla vet så brann tyvärr SWB Co6 191 (B14 3679) vid svetsarbeten i Gävle. Vi har tillsammans med Kammarkolliegiet konstaterat att vagnen är totalskadad, och ej går att rädda. Vagnen är därför skrotbeslutad.

Vi har funderat på ersättningsvagn och det blir AB7 4460. AB7 4460 såldes en gång i tiden till en privatperson som hade den några år vid Bäckaskog station. Sedan såldes den vidare till Ivar Söderström, som tog vagnen på trailer till Kärrfästena, i trakterna av Vittskövle. Där har vagnen stått på en spårstump på familjens gård och Ivar har skött vagnen mycket, mycket fint, och det är i ytterst god kondition.

Tyvärr gick Ivar bort i vintras, och vi har nu köpt vagnen av familjen och på fredag kommer den tas på trailer till Rinkaby, där vi byter hjulaxlar på den, och sedan drar den till Gävle.
Vagnen är tänkt att bli trafikvagn och har nästan komplett ångvärme. Extra kul är att det är en AB7, eftersom det var en hyfsat vanlig vagnstyp, men tyvärr har ju många (hela fem!) av de musealt bevarade brunnit, bland annat de tre svetsade vagnarna som fanns i Luleå.

Vi tror att det nog inte kommer dröja så länge förrän 4460 är i trafik.

Mvh Henrik R, JVM


Hela tråden: