Märklig ljussignal. I Åkre? (Historiskt material)

av Leif B, Tuesday, September 20, 2022, 17:04 (15 dagar sedan) @ Emelie

Jag fick en fråga om en ljussignal som sägs komma från Åkre i Rogsta vid Bergsjöbanan. Jag har aldrig stött på något liknande under mina dryga 10 år på Järnvägsmuseet och vände mig istället till mer erfarna personer inom området, men de hade heller inte sett något liknande vid järnvägen.

Ett förslag från en medlem här är att den inte alls kommer ifrån järnvägen utan att den kan ha använts som en personsökare där man genom att tända olika kombinationer av färgade sken kunde uppmana olika anställda att gå till närmaste telefon och ringa växeln som hade ett besked att ge. Är detta bekant för någon här?


[image]
Med tanke på skuggskärmen verkar den ha varit monterad horisontellt.

[image]
Den är ganska väderbiten.

[image]
Det elektriska montaget verkar inte riktigt lämpat för utomhusbruk. Någon som kan datera stickkontakternas ålder?

Så här såg det ut Åkre hållplats ut på OKB-tiden. Det är svårt att tänka sig att man behövde vare sig så avancerade signalanläggningar, personsökare eller ens framkallningsbelysningar på en så liten plats. På Bergsjöbanetiden verkar detinte ens funnits en hållplats i Åkre.

Knappast heller i Rogsta, vare sig på NHJ-tiden eller SJ-tiden.

Jag tror att anordningen kommer från någon betydligt större anläggning: station, huvudverkstad, industrianläggning eller något och att någon tagit hem den till Åkre för att använda till något privat ändamål.

/spekulerar
Leif


Hela tråden: